Vrouwen zijn beter in wijnproeven

Onze gastvrouwen versus de mannen van de keuken

“U kent haar wel, onze gastvrouw Daniela.

Sinds kort gaat onze Dani naar een wijncursus waar ze leert hoe ze beter wijn moet proeven.

Beter wijn proeven, wat is dat eigenlijk?” Chef legt het aan u uit.

 

Om goed te kunnen wijnproeven moet u allerlei geuren en smaken kunnen waarnemen én onder woorden kunnen brengen. Want dat is proeven: werken met uw zintuigen en hersenen. “Alle vrouwen, en ook de meeste mannen wel, beschikken over zintuigen en hersenen”, grapt Chef. Dus waarom zijn vrouwen dan beter in het proeven van smaken in wijn?

 

De smaak van een wijn komt allemaal samen in dat wat uw tong proeft, wat uw wangen voelen en dat wat er aan aroma’s worden waargenomen door uw neus. Op onze tong liggen smaakpapillen, en daar heeft iedereen er vier van. Drie ervan nemen zoet, zuur, zout, bitter en umami waar en de vierde helpt bij het voelen. Net als de één beter kan zien dan de ander, is het logisch dat de smaakpapillen van de ene mens in aanleg al meer talent hebben dan die van een ander.

 

Uit onderzoek blijkt dat er verschillende soorten mensen zijn; mensen die beter dan gemiddeld smaken kunnen onderscheiden, maar ook mensen die onder gemiddeld smaak waarnemen. Deze mensen proeven natuurlijk wel het nodige, maar wel veel minder intens en genuanceerd. Daar komt ook het eerste verschil tussen vrouwen en mannen vandaan, naar verhouding zijn er meer mannen onder gemiddeld wat betreft het onderscheiden en waarnemen van smaken.

 

Daar komt bij dat het hersendeel met oerinstinct op actuele waarneming bij vrouwen veel sterker is ontwikkeld dan bij mannen. Dit oerinstinct maakt dat zintuigen scherper en alerter kunnen werken. Omdat vrouwen vanuit de oudheid zich met voedsel en het bereiden van eten hebben beziggehouden, is het ook logisch dat er heel veel informatie over smaken in het vrouwelijke brein ligt opgeslagen. Hierdoor is hun proefvermogen beter ontwikkeld over de jaren heen dan die van mannen.

 

“Dus, vrouwen hebben in aanleg meer talent om te proeven,

maar dat moet uiteraard wel ontwikkeld worden, hé dani?”, aldus Chef,

“PROOST!”

You may also like