Kalfsezel – Is het een kalf of een ezel?
Chef hoort het u denken.
Het antwoord is kalf. Het vlees wordt uit het ezelstuk gesneden. Dit gedeelte bevindt zich op de dikke lende na het staartstuk, en wordt ook wel het liesstuk genoemd. Hier in Nederland is het een bijna vergeten stukje vlees maar in de VS zeker niet. Sterker nog, het is hét barbecue gerecht van de westkust. Daar staat het bekend onder de naam Tri-Tip.
Het liesstukje is een smaakvol stukje vlees dat makkelijk te bereiden is. De naam ezeltje zou een afgeleide kunnen zijn van het gemak om het kunnen bereiden. ‘Zelfs een ezel kan het’. Ook zijn er associaties tussen de vorm van het vleesstukje en de oren van een ezel.
In Amsterdam noemen ze dit stukje vlees gekscherend ‘een stukkie pas getrouwd’. Dat komt doordat de bereiding van het ezeltje zo makkelijk is, dat het bijna niet mis kan gaan. Vroeger kreeg een pasgehuwde vrouw dit stuk als cadeau van de plaatselijke slager, om haar eerste braadstuk na de huwelijkse nacht niet te laten mislukken. En in Gelderland staat het bekend als ‘schoonmoedervlees’. Had ze toch het idee dat ze kon bakken en braden. “Kortom, de bereiding van dit vlees gaat bíjna altijd goed!”, grapt Chef.
Het ezeltje is een verrassend, smaakvol en vrij uniek stuk vlees. Het liesstuk ligt dus tegen de dikke lende aan, heeft een lange draad en in het stuk verloopt die draad ook nog eens, daar moet u dus goed opletten met het trancheren, in plakjes snijden, want anders zal dit stukje vlees vrij taai lijken. Goed haaks op de draad gesneden is het echter erg sappig en mals. Echt een stuk voor de grillmaster!
Onbekend maakt onbemind maar de echte liefhebber weet wel beter. Een echte alleskunner die bijna niet kan mislukken, iedere ezel zou het kunnen. Echter, Wij van Amable vinden dat er wel wat aandacht en liefde aan de bereiding van dit stukje vlees te pas moet komen!
Benieuwd wat Chef heeft bedacht?