Het Geheim van Amable Pt. 9

De helende krachten van kruiden

Het Geheim van Amable?

‘Kruiden zijn een zegen der menschheid,
ze waren het voor duizend jaren en ze zullen het na duizend jaar zijn,
ze zijn een wonderwerk van kracht en geur en gratie’.

– W.F. Werumeus Buning

Tegenwoordig profiteren we van de wetenschap, die ons voorziet van allerlei medicijnen voor de meest uiteenlopende ziektes en kwalen. Maar onze voorouders hadden daar veel minder kennis van. Zij haalden hun medicijnen uit de natuur. We horen u denken, er is geen plant waar paracetamol aan groeit, en ook ibuprofen struiken bestaan niet.

Het zal u misschien verbazen, maar sommige van de meest voorkomende kruiden hebben medische talenten. U hoeft ze geen dokter te noemen. Maar helpen kunnen ze in veel gevallen wel degelijk. Zo wordt er in de farmaceutische industrie ook meer dan eens gebruik gemaakt van de helende krachten van de natuur. Maar Chef? Die gebruikt ze liever vers uit de tuin van Amable om heerlijke gerechten mee te maken!

Chef gebruikt graag Rozemarijn, en niet alleen omdat hij er zo gek op is. Elke ochtend gaat zijn wekker vroeg, en dit kruid weerhoudt hem om meermaals op die snooze button te drukken. Rozemarijn staat bekend om haar energieopwekkende krachten, en is een echte antioxidant voor een goed humeur en creativiteit.

En ’s avonds? Wanneer Chef ligt te piekeren in bed over zijn Amable? Daar heeft hij natuurlijk ook een oplossing voor geplant: Kamille! Chef heeft de Kamille een beetje aan de zijkant geplant, want het is een plant die snel kan overheersen in de tuin. Hij kan andere planten snel verdringen en verstikken. Kamille geeft rust en kracht, het perfecte late night kopje thee voor het slapen gaan. Dit kruid werkt kalmerend en rustgevend voor het zenuwstelsel. Vooral bij klachten die ontstaan door stress, zoals vermoeidheid en slapeloosheid.

Iedereen kent hem wel; Munt! Of het nou verwerkt wordt in een verse munt thee met honing, of in een mojito, ook dit kruid heeft zo zijn voordelen. Munt levert tal aan vitaminen, zoals calcium, fosfor en vitamine C en E. Al die vitaminen geven je immuunsysteem een ware boost, weg met die snotneus! Dus onthoud, munt is niet alleen handig voor een frisse mond..

Nog een pareltje om niet te vergeten; Dille. Vaak ziet u dit kruid als takje garnering op een vis, maar blijft hij onaangetast en verdwijnt in de prullenbak. Dat is ontzettend jammer, want dit kruid is een grote bron van de belangrijkste vitaminen voor je immuunsysteem en helpt bij spijsverteringsproblemen.

Dus de volgende keer als u bij Amable bent, vergeet dan niet;

Het geheim van Amable; al wat lekker is, is ook gezond!

You may also like