Het Geheim van Amable Pt. 8

Wat ‘onkruid’ ons kan leren

Het geheim van Amable

‘Het is niet de taak van de botanicus om het onkruid uit te roeien. Zijn taak zit er op als hij ons precies kan vertellen hoe snel ze groeien’

  • – Cyril Northcote Parkinson

U kent het vast, de planten in uw tuin die zomaar tevoorschijn komen zonder dat u ze gezaaid heeft. Waarschijnlijk noemt u deze planten onkruid. Maar waarom dat ‘on-‘? Omdat het planten zijn die ergens groeien waar ú ze liever niet wilt hebben?

Ja, deze ‘onkruiden’ kunnen lastig zijn, maar ze zijn zeker ook heel nuttig. Ze groeien namelijk precies op de plek waar ze nodig zijn. Ze vertellen iets over de samenstelling van de bodem. Daarom worden ze ook wel signaal-, of indicatorplanten genoemd.

Wanneer Chef door zijn tuin loopt denkt hij; “Ha, wéér een gratis plant die me komt helpen”! Loopt u met hem mee langs al dat wilde onkruid en… glimlach.

Zo vinden we in de tuin van Amable vinden de Paardenbloem (Equisetum orvense). “De paardenbloem vertelt ons dat de grond vruchtbaar en stikstofrijk is. Ze haalt met haar lange penwortel de kalk uit diepere lagen op zodat het vrij komt voor planten in de bovenste laag van de grond. Door met haar wortels zo diep in de grond te gaan, brengt de Paardenbloem ook zuurstof de grond in en ruimte voor water om dieper de bodem in te dringen.”

“Maar,” gaat Chef verder,” de bloeiende paardenbloemen in de tuin van Amable zijn ook heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten”. Ze bloeit in maart en april, als één van de eerste planten. In deze periode worden ook de vlinders en de bijen wakker, na een lange winter. En dan hebben ze honger! Het is dan nog moeilijk om voedsel te vinden, en paardenbloemen bieden de uitkomst; ze geven nectar en ook stuifmeel. Deze bevatten eiwitten die bijen en vlinders nodig hebben voor het maken van hun eieren en het voeden van hun larven.

Daarom luistert Chef naar wat zijn planten hem willen vertellen. Zó kunnen we bij Amable beter gebruik maken van het onkruid in de tuin en alles wat zij ons, maar ook haar mede natuur, te bieden heeft. En dat is het geheim van Amable..

 

You may also like