VOEDSELTUIN-AMABLE-BLOG-6

Het Geheim van Amable Pt. 6

Combiteelt, hoe sommige planten elkaar versterken en beter maken

Want een goede buur, is beter dan een verre vriend.

Samen staan we sterk. Dat geldt niet alleen voor ons mensen, maar ook in de natuur. Zo hebben planten ook liever een goede buurman die hem af en toe helpt bij een karweitje, of als hij eens een klontje suiker nodig heeft. Dit noemen we combinatieteelt. Zo kunnen ze beiden profiteren van elkaars gezelschap.

Er zijn vier verschillende manieren waarop goede buren in de plantenwereld elkaar kunnen helpen:

Door verwarring te creëren: Kruiden en groenten verspreiden ook diverse geurstoffen die insecten verwarren of zelfs afweren. Terwijl juist weer een andere plant schadelijke insecten aantrekt en zorgt dat de andere planten ongestoord verder kunnen groeien.

Het zorgen voor meer biodiversiteit en dat trekt meer soorten aan dan een egaal veld. Er is daardoor minder kans op massale overrompeling door een plaag.

Door ondergronds te helpen. Plantenwortels scheiden stoffen af die het bodemleven beïnvloeden. Of door het uit diepere lagen beschikbaar maken van voedingstoffen

Of als vangnet te functioneren. Zo trekken sommige planten luizen aan zodat deze vervolgens niet of in mindere mate snoepen van Chef’s kostbare gewassen. Bovendien trekken deze planten op die manier weer meer natuurlijke vijanden die de luis bestrijden.

Niet elke plantencombinatie is een winnende, net als mensen hebben sommige planten dus soms ook een hekel aan elkaar. Maar als we goed in de gaten houden welke planten ruzie krijgen, kunnen we bij Amable niet alleen een tuin vol lekkers creëren, maar ook een gezellige tuin vol goede buren. En dat komt de oogst en de smaak weer ten goede.

Zo profiteren we er allemaal weer van. Bekijk de aflevering!

 

You may also like