VOEDSELTUIN AMABLE BLOG 5 PIC

Het Geheim van Amable Pt. 5

‘Overvloed heeft alleen waarde als wij hem tot heil van anderen gebruiken.’

– Carl Hilty

Aan overvloed hebben wij bij Amable geen gebrek. We willen tenslotte dat onze gasten niets tekort komen. Toch zijn we ons meer dan bewust van de wegwerpmaatschappij waar wij in leven, en zijn we niet blind voor de schade die we onze aarde aanrichten. Daar hebben onze filosofie in de tuin op aangepast. Als u onze eerdere filmpjes en blogs heeft gezien, heeft u al een klein voorproefje gehad van de manier waarop wij onze groente en fruit verbouwen. De filosofie die we daarvoor gebruiken noemen we Permacultuur. Deze methode helpt ons zo duurzaam mogelijk onze tuin te onderhouden, te zorgen voor stabiliteit en diversiteit van de natuurlijke ecosystemen.

Er zijn 3 ethische principes die we daarin volgen.

1) De zorg voor de aarde. In de breedste zin van het woord. We willen de uitputting van onze aarde zoveel mogelijk tegengaan. Het creëren van biodiversiteit zoals het stimuleren van bodemleven en insecten. Het terugdringen van afval en het werken met de natuurlijke wetten.

2) De zorg voor de mens. Niet alleen met gezond voedsel maar ook door de rust die we kunnen vinden in de natuur, het verminderen van onze afhankelijkheid van het globalisme en tegelijkertijd het steunen van de lokale gemeenschap.

3) Het delen van de overvloed Dit betekent niet alleen het serveren van voldoende eten en drinken. Maar ook het laten hangen van rijp fruit of volgroeide groente, waarvan vogels en insecten zich tegoed aan kunnen doen. Of het laten liggen van het getrokken onkruid in plaats van het op te ruimen in de groene gft-bak. Zodoende kan de hele cyclus profiteren van dat wat we hebben, en over hebben.

Op deze manier proberen we ook bij Amable ons steentje bij te dragen aan het verbeteren en herstellen van onze prachtige wereld.

You may also like