Het Geheim van Amable Pt. 4

De symbiotische relatie

“Het samenleven van twee ongelijksoortige organismen die daar beide voordeel bij hebben.“

– Van Dale

Stikstof is ontzettend belangrijk voor planten. Je kunt het zien als een soort van multivitamine. Het zorgt voor een goede groei en een verbeterde fotosynthese. Stikstof is daarom ook essentieel als bouwsteen voor eiwitten en DNA. Het is voor planten dus erg belangrijk om te zorgen dat ze de stikstof uit de lucht in de grond weten op te slaan.

De Klaver is zo een stikstof binder. Iedereen kent ze wel, de klavertjes 3, of als je écht geluk hebt, klavertjes 4. Chef heeft zich laten vertellen dat dat beter werkt als een konijnenpoot. Vraag het maar aan de neef van Donald Duck, Guus Geluk.

Echter is het niet de Klaver die de stikstof beschikbaar maakt voor zijn collega’s, maar de infectie die hij oploopt tijdens zijn groei. Het is een bacterie genaamd Rhizobium. Deze bacterie zorgt voor de infectie waar wortelknobbeltjes uit ontstaan. Normaal gesproken zou de plant de infectie willen bestrijden om gezond te worden, maar de bacterie heeft hier een deal voor gesloten. Hij zet de stikstof uit de lucht om in een hapklare maaltijd voor de plant en in ruil daarvoor voorziet de plant de bacterie van de suikers die het nodig heeft om zelf te overleven.

De piepkleine knobbeltjes hebben een enorme opslag van stikstof, per 100 vierkante meter tot wel 3 kilo! Dit kan je vergelijken met ruim 300 kilo(!) paardenmest om de helft aan stikstof (1,5 kg) te bewerkstellen.

Over een perfecte samenwerking gesproken!

Ongelooflijk dat een bacterie en een klavertje 3 kunnen zorgen dat ú kunt genieten van de verse groente en fruit bij Amable toch?

You may also like