Het Geheim van Amable Pt. 3

Onkruid of wilde planten?

“Als de natuur niet meewerkt, is de arbeid vergeefs.”

– Seneca

Je kunt nog zo vaak onkruid trekken maar het komt altijd terug. Of je het nu met wortel en al verwijderd uit de grond of je spuit vergif weelderig in de rondte, de natuur zal haar werk blijven doen. Een kaal stukje grond moet en zal begroeid worden. Op deze manier probeert de natuur zich te herstellen en bij te dragen aan een gezond klimaat en een schoon milieu. Er zijn tientallen manieren waarop de natuur dat doet. En nog meer redenen om het haar gang te laten gaan.

Eén van de vele voordelen van een bedekte bodem is dat de grond minder snel uitdroogt. Een goede bedekking zorgt er dus voor dat de planten die erop groeien voldoende vocht binnen krijgen. Dat scheelt u ook nog eens water geven in de droge zomerperiode, handig he?

Of wat denk u van alle grondstoffen die verloren gaan door bodemerosie als de bodem maar kaal blijft. Bodemerosie is het wegwaaien of wegspoelen van de bovenste laag door wind en water. Dit gebeurt wanneer de grond onbegroeid is. De wilde planten in de tuin houden met hun wortels de grond goed vast en bedekt met haar bladeren de bodem. Door de erosie gaat vruchtbare grond verloren, en dat willen we natuurlijk niet.

Maar wist u dat een bedekte bodem ook bijdraagt aan het neutraliseren van giftige stoffen? Dit proces wordt fytoremediatie genoemd. Fytoremediatie betekent letterlijk: planten herstellen de balans. Dat doen ze door het opslaan van vervuilende elementen in de lucht, bodem en water en deze om te zetten naar voedsel.

Bij Amable in de tuin mogen de wilde planten lekker groeien totdat ze de gewassen in de weg gaan zitten. In dat geval trekt Chef toch een keer wat wilde planten uit de grond. Maar alleen om ze vervolgens weer terug te geven aan de natuur. Zodoende krijgt de Amabelse grond weer voldoende voeding om de gewassen een groeispurt te geven, en daar plukken wij de vruchten van.

Dus denkt u de volgende keer dat u in de tuin bezig bent een tweede keer na. Is het onkruid? Of zijn het wilde planten?

https://youtu.be/y6bf–FLKss

You may also like