Het Geheim van Amable Pt. 2

Leren bestuderen

“De natuur gedoogt dat u haar bespiedt, niet dat u haar ontraadselt.”
– Pythagoras

 

Wist u dat de wilde plant iets vertelt over de plek waar zij groeit? Over de omstandigheden in de bodem, en datgene wat de bodem te bieden heeft? Het klinkt ongelooflijk maar als we weten welke plant, wat vertelt, kunnen we dus de tekortkomingen of juist de overvloeden van de bodem constateren. Dit helpt ons om op zoek te gaan naar de juiste balans in de tuin. Door de juiste balans te vinden, of te creëren, krijgen we er uiteindelijk een gezonde tuin voor terug. Een gezonde tuin geeft Chef betere producten om mee te werken.

Zo staat er lokaal in onze tuin de welbekende kattenstaart of heermoes. Heermoes staat berucht als een oeroude woekeraar. Een plant die eigenlijk niet te bestrijden valt.

Heermoes is zo oud als de weg naar Rome en dan nog wat jaren. Onderzoekers denken dat hij zelfs al voorkwam in de tuin van dinosaurussen. Deze plant heeft een hele specifieke rol in de natuur. Wanneer de grond waarop hij groeit zo uitgeput is dat er eigenlijk niks meer op wil groeien, steekt de heermoes zijn kop op. Van meters diep onder de grond zorgt hij ervoor dat grondstoffen en mineralen terug in de bovenste laag van de grond komen. Zo worden deze weer beschikbaar voor de groei van nieuwe, maar ook al bestaande planten. Heermoes blijft terugkeren in de tuin, net zolang tot de grond weer vruchtbaar is. Vaak heeft hij 4 á 5 jaar nodig om zijn werk volledig uit te voeren. Zo zult u zien, dat uiteindelijk de heermoes vanzelf zal verdwijnen als zijn taak erop zit.

 

 

Toch proberen veel tuinders met man en macht dit ‘onkruid’ te verdringen uit de tuin met allerlei middelen die het uiteindelijk alleen maar erger maken. Trek je hem uit de grond, dan zal hij 2 keer zo hard terug groeien. Wil je hem met wortels en al verwijderen, dan moet je de tuin meters diep uitgraven. Om over bestrijdingsmiddelen maar te zwijgen.

Maar bij Amable zijn we blij met deze plant. Want heermoes, met al zijn talenten, helpt ons een beter product te verkrijgen. Het zogeheten loof, de kattenstaarten, zijn vol van de mineralen die Chef zijn grond nodig heeft. We trekken het loof uit de grond en gebruiken dit als natuurlijke mest. Deze manier is beter voor de grond, de planten, en uiteindelijk ook voor u. Dan eet u straks de verse groente en fruit die profiteren van de rol van de heermoes in de Amabelse tuin.

You may also like