De bijzondere Hondshaai

Een onbekende, maar ontzettend smaakvolle vis

“Wist u dat hondshaai al jarenlang geliefd is onder een andere naam?”, vraagt Chef. Al weer bijna een jaarlang siert deze minder bekende vissoort de Amabelse Bode. En dat is zeker terecht. De ondergewaardeerde, bijzondere hondshaai is een zeer smaakvol, mager visje, fijn van smaak en zonder graten. Toch waagt maar amper twee procent van de Nederlandse gezinnen zich aan de bijzondere hondshaai. “Dat kan dus wel beter!” Roept Chef vanuit de keuken.

 

“Vroeger lag er bij de vishandelaar ‘zeepaling’ in de vitrine” begint Chef te vertellen.  Mensen hadden het niet door, maar dat was haai, hondshaai. Die ‘zeepaling’ was echt volksvoedsel; niet zo duur, wit van vlees, fijn van smaak en zonder graten. Daarenboven bevat de vis bijna geen vet. Je kon het overal kopen, met of zonder vel, als warm gerookte stukken of opgelegd in het zuur. Maar plots verdween de zeepaling uit de vitrines van de visboeren.

 

Vanaf het jaar 1993 regelt een Koninklijk Besluit de namen waaronder vis mag worden verkocht. Het noemen van Hondshaai als ‘zeepaling’ werd gezien als fraude. Zeepaling is eigenlijk een andere soort vis. Controleurs traden hard op. Op een dag ging het zelfs zo ver dat een vishandelaar een proces-verbaal kreeg omdat hij maatjes in zijn vitrines had liggen. Volgens het besluit had daar ‘haring’ moeten staan! Ondertussen zijn de ambtenaren wat bijgedraaid, maar de naam zeepaling is nooit meer teruggekeerd.

 

In andere talen bestaat iets gelijkaardigs; de Engelsen verkopen deze vis vaak als rock salmon, al heeft de haai evenmin iets met zalm te maken. In Frankrijk en Wallonië heet hij roussette, maar op de menukaart staat vaak saumonette. Nog een valse zalm. En in Italië? Daar vernoemen ze de hondshaai naar een (hout)duif: palombo.

 

Maar ondanks de verschillende namen die deze vis draagt; het vertrouwen van onze vissers in hondshaai is groot. Het is een vis van bij ons uit de Noordzee, met een rotsvaste kwaliteit en een stabiele aanvoer. Er wordt niet specifiek op hondshaai gevist, deze vissoort is een bijvangst van de visserij op zeetong, pladijs en zeeduivel.  Chef kan nog uren doorkletsen over deze interessante vis. Wij van Amable zijn groot fan van de bijzondere, lekkere en gezonde hondshaai. Chef creëerde er zijn nieuwste gerecht mee:

 

Hondshaai

In Silly Blanche gemarineerd | koolrabi | dillemayonaise | Zorri cress

 

“En natuurlijk: haai op het menu, dat klinkt toch gevaarlijk lekker?!” glundert Chef.

Komt u Chefs nieuwe gerecht proberen?!

 

Reserveer uw tafel

You may also like