Chef's Eigenzinnige Tiramisu

De verleiding van Chocolade

 “Ik ben verliefd,” zegt Chef met blosjes op zijn wangen. “Verliefd op mijn eigenzinnige tiramisu. De knapperige crumble van koffiekoek, de luchtige karamel macaron. De zoete chocolade bombé, en dan niet te beginnen over het contrast met het zoutje in de amandel crème. Het is anders dan ú tiramisu ooit geproefd heeft, maar heeft wel alle smaken van deze bekende klassieker. De perfecte verleiding voor Valentijn, als u het Chef vraagt.

 

Het is één van de desserts van het Valentijnmenu die Chef alvast met u wil delen. Dit jaar heeft hij een menu vol liefde bedacht, waarmee u uw geliefde alle gebruikelijke Valentijn geschenken te geven, in de vorm van gerechten. Voor Chef is chocolade verleidelijk en onmisbaar, zijn tiramisu is de ultieme afsluiter van uw romantische Valentijn diner.

 

De klassieke Tiramisu zoals u hem waarschijnlijk kent, is een uiterst populair dessert uit Italië. Karakteristieke ingrediënten van dit dessert zijn mascarpone, zabaglione, espresso, savoiardi-biscuits en Marsalawijn. Het gerecht bestaat oorspronkelijk uit twee lagen.  De onderste laag bestaat uit savoiardi-biscuits, welke zijn verzadigd met espresso en daarna zijn besprenkeld met een sterke drank. Zoals alleen Italianen zo prachtig kunnen verwoorden, zeggen ze vaak dat de koekjes worden ‘gekust’ door de Marsalawijn. De bovenste laag bestaat uit een mengsel van mascarpone en zabaglione. Mascarpone is een frisse kaassoort op basis van lichte room. Zabaglione is een combinatie van eidooiers, suiker en Marsalawijn. Het gerecht wordt als laatste bestrooid met cacaopoeder.

 

Er bestaan meerdere verhalen over de ontstaansgeschiedenis van tiramisu. Het eerste verhaal vertelt dat Venetiaanse vrouwen dit gerecht laat in de avond serveerden aan hun echtgenoten. Het zou hen de energie geven om later die nacht hun vrouw te behagen. Tiramisu zou hun echtgenoot nét dat oppeppertje geven. Maar een ander verhaal tart de Italiaanse origine van het gerecht. Dit verhaal vertelt dat tiramisu van origine een Grieks gerecht is. Griekse vrouwen zouden het maken voor hun echtgenoot, wanneer zij werden opgeroepen om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. De cafeïne in het gerecht zou hen energie en kracht geven om de oorlog te doorstaan.

 

Zelfs de naam verklapt stiekem dat dit het perfecte dessert voor uw Valentijn. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’, wat geïnterpreteerd zou kunnen worden als ‘maak me blij’. Dat is precies wat Chef’s eigenzinnige tiramisu doet!

 

Chef’s Eigenzinnige Tiramisu

Karamelmacaron | chocolade bombé | koffiekoekje | amandelmascarpone

 

Dit verleidelijke dessert kon dan ook niet missen op Chef zijn Valentijn menu.
Om van te genieten met uw geliefde, het ultieme geschenk, in de universele taal der liefde; eten.

 

Bent u benieuwd geworden naar wat Chef nog meer voor romantische creaties heeft bedacht?
Bekijk hier de liefdevolle gerechten van Amable!
Of reserveert u alvast een romantisch tafeltje voor Valentijn?

 

Bekijk het Valentijnsmenu!